Ce trebuie să faci dacă bebelușul se lovește la cap

Ce trebuie să faci dacă bebelușul se lovește la cap
Loviturile la cap reprezinta rareori urgente medicale, insa, deoarece pot conduce la complicatii, este bine ca intotdeauna sa urmarim bebelusul dupa aparitia lor. Cum trebuie sa actionam in cazul loviturilor la cap?
 
Lovitura la cap la copii: semne care trebuie să te trimită cu cel mic la medic
Adesea copiii trec prin mici incidente care le pot pune viața în pericol și pe care părinții nu le pot gestiona. Lovitura la cap este foarte răspândită, mai ales în rândul bebelușilor sau copiilor mici care trag obiecte spre ei sau cad destul de des.
Pentru a nu se agrava o simplă lovitura la cap, părinții trebuie să urmărească comportamentul celui mic.
Există și situații în care se impune transportarea de urgență a celui mic la spital, unde medicul decide dacă este sau nu cazul de investigații amănunțite.
Conform Serviciului Național Medical Britanic (NHS), bebelușul trebuie văzut imediat de medic dacă în urma unei lovituri la cap prezintă următoarele simptome:
  • a leșinat
  • are dureri de cap și/ sau de gât
  • are comportamentul modificat
  • vomită
  • e confuz
  • are tulburări de vedere
  • e somnolent
  • îi e greu să își țină ochii deschiși
  • face o criză convulsivă
  • îi curge sânge sau alte lichide din nas sau urechi
  • manifestă slăbiciuni în anumite părți ale corpului
  • are probleme cu mersul sau cu menținerea echilibrului
  • nu se oprește din plâns
  • are pupilele de dimensiuni inegale dacă are o boală de sânge (cum ar fi hemofilia) sau a suferit în trecut operații pe creier
În mod normal, simptomele apar în primele 24 de ore și, chiar dacă cel mic se comportă normal și nu pare afectat, el trebuie urmărit cu atenție în perioada aceasta.
Părinții trebuie să observe comportamentul unui copil după o lovitură la cap întrucât această poate fi mult mai gravă decât pare. Poate apărea un cheag de sânge la cap de la lovitură pe care aceștia să nu îl descopere dacă nu se intervine imediat. O lovitură puternică la cap poate avea urmări grave dacă nu se intervine în timp util.


Cucui la cap fără lovitură
Cucuiul reprezintă o umfltură la nivelul scalpului care de cele mai multe ori apare în urmă unei lovituri la cap la bebeluși sau copii mai mari. Această consecință apare după o lovitură la cap ușoară și de cele mai multe ori trece de la sine în câteva zile.  În mod normal un cucui apare doar după  o lovitură la cap.
Dacă cel mic prezintă umflături la nivelul gâtului în spate poți lua în considerare o inflamare a glanglionilor. În cazul în care cel mic prezintă cucuie la nivelul scalpului pe care nu le poți asocia unei lovituri, contactează un medic pentru a află dacă este vorba de altă problemă.
Lovitura la cap in spate copii: când mergem la medic?
Lovitură la cap în spate este una dintre cele mai întâlnite în rândul copiilor mici sau bebelușilor. Aceștia își pierd echilibrul sau se lovesc de obiecte cu margini ascuțite, astfel de mici acidente fiind cu greu prevenite.
De cele mai multe ori, o mică lovitură la cap în spate la bebeluși nu este urmată de probleme mai grave însă depinde foarte mult de se simptome prezintă cel mic.
Dacă în urmă unei lovituri la cap bebelușul prezintă schimbări în comportament trebuie să mergi imediat cu acesta la un control. Lovitură la cap cu pierdera cunoștinței este cea care trebuie să te alarmeze imediat și în urmă căreia trebuie să mergi de urgență la spital cu cel mic.
Schimbările pot apărea chiar și după câteva ore de la incident iar părinții trebuie să fie foarte  atenți la cel mic.


Ce trebuie să nu faci imediat după accident?

În cazul în care cel mic trece printr-o lovitura la cap gravă și nu este într-o stare prea bună înceracă să nu îl miști brusc.
De asemenea, nu încerca să speli rana dacă aceasta sângerează abundent. Dacă cel mic are stări de vomă și trece prin convulsii încearcă să îl întorci pe o parte pentru a nu se îneca.
Nu încerca să apeși pe rană sau să extragi bucăți de material din rană dacă acesta s-a lovit cu un obiect care a lăsat urme. În această situație trebuie să aștepți intervenția unui specialist pentru a nu agrava starea copilului.
Preventia loviturilor la cap a celor mici
Multe dintre lovituri pot fi prevenite fie prin constituirea unui mediu sigur acasa care sa previna ranirea: utilizarea protectiilor pentru colturi si laturi in special si protectii de spuma pentru clantele usilor. Pentru locuintele in care exista scari trebuie sa utilizati porti speciale de siguranta pe care sa le blocati de fiecare data.
Nu lasati niciodata bebelusul singur pe o piesa de mobilier cum este patul, masa de infasat sau un scaun si indepartati-le pe acestea de ferestre pentru a nu se putea catara.
Utilizati bariere de protectie laterale sau protectii pentru patut pentru a va asigura ca cel mic nu cade din pat, evitand astfel posibile accidente.
Cand este asezat in scaunul de masa, folositi mereu centurile de siguranta. Deoarece frecventa lor este destul de mare, bebelusii trebuie supravegheati in permanenta in actiunile lor, daca nu se afla in pat sau in tarc in conditii sigure.
Cand va aflati in exterior, urmariti-l in permanenta daca se afla pe o suprafata inalta, iar daca aveti curte, este bine sa ii amenajati un loc de joaca cu materiale moi, pentru a preveni accidentarile.
Nu uitati bineinteles si de statiile de monitorizare, atat de folositoare, pentru a auzi in timp real daca cel mic plange in urma unei cazaturi.
Dacă nu ești foarte convinsă că procedezi cum trebuie sau ai impresia că nu interpretezi corect simptomele, vorbește la telefon cu pediatrul copilului. El te va întreba, pe lângă detaliile legate de manifestările micuțului, și condițiile în care s-a produs accidentul: distanța de la care a căzut, poziția în care a căzut, tipul de suprafață pe care s-a produs accidentul etc.
În funcție de toate aceste detalii, va aprecia dacă este sau nu nevoie de investigații. Iar dacă pediatrul nu este de găsit, îți recomandăm să încerici un serviciu medical prin telefon, gratuit, la care răspuns non-stop medici cu specializarea pediatrie. Ei te vor liniști cu siguranță și dacă identifică semne de alarmă te vor îndruma către serviciile de urgență.


 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!