Cumpără 2 Magazine pentru copii Smile Store, și noi ți-l oferim GRATUIT pe al 3-lea! Ofertă valabilă până în 30 Ianuarie, în limita stocului disponibil. Vezi AICI oferta.

Siguranța bebelușului în casă și evitarea accidentelor în primii ani de viață

Siguranța bebelușului în casă și evitarea accidentelor în primii ani de viață
Sosirea pe lume a copiilor reprezintă un moment de bucurie intensă pentru părinți, adulții încercând din răsputeri să se pregătească foarte bine pentru a-i primi pe cei mici cum se cuvine. Totuși, la venirea din maternitate este mai puțin probabil ca bebelușii să se miște mult în jurul lor și vor explora încăperile mai mult cu privirea, însă timpul va trece cu repeziciune și în curând micuții vor merge de-a bușilea prin întreaga casă, așa că părinții trebuie să nu uite că siguranța este pe primul loc. Dacă nu sunt atenți și nu vor lua toate măsurile pentru protejarea copiilor atât de curioși și de dornici de joacă, atunci pericolele vor pândi la tot pasul. 
În articolul de mai jos vei descoperi câteva informații utile pentru a pregăti casa în vederea evitării accidentelor nedorite în primii ani de viață ai copiilor, vei ști care este importanța securizării locuinței, ce produse sunt ideale pentru a realiza un mediu sigur și vei învăța ce măsuri să iei pentru a proteja copilul în bucătărie, în camera de zi, pe hol, scări sau în propria lui cameră. În plus, vei afla multe alte sfaturi utile cu privire la securitatea interiorului casei, astfel încât să nu te prindă nepregătit momentul în care micuțul va începe să meargă de-a bușilea prin întreaga casă, din ce în ce mai dornic de autonomie și de a cuceri totul în jur.

 

1. Siguranța bebelușului în casă

În primii ani din viață copiii trăiesc mult în interiorul locuinței și, pe măsură ce încep să crească, vor să descopere toate lucrurile care îi înconjoară. Tentați să exploreze în jur, nu realizează cât de aproape este pericolul de ei, așa că părinților și celorlalți adulți din preajmă le revine responsabilitatea de a securiza zona așa cum trebuie și de a-i supraveghea îndeaproape, în permanență.


1.1. Importanța siguranței bebelușului în casă
La prima vedere, unii adulți ar putea spune că locuința personală este sigură și că nu trebuie să ia niciun fel de măsură în ce privește securitatea. Poate că au dreptate, dar nu și atunci când în viața lor există un bebeluș. Iresponsabilitatea părinților cu privire la acest aspect ar putea să ducă la accidente nedorite, care să-i rănească pe cei mici sau chiar să le pună în pericol viața. 
Organizarea și securizarea camerelor din locuință trebuie să aibă loc cu mult înainte de momentul în care bebe va începe să meargă în patru labe, unii specialiști considerând că nu este deloc greșit ca părinții să facă aceste operațiuni înainte de nașterea copilului, pentru că atunci vor avea timp suficient să se gândească la toate detaliile. 
Bebelușii și copiii mici au o imaginație bogată, o curiozitate excesivă, ingeniozitate, mobilitate și le lipsește total simțul pericolului, ceea ce înseamnă că vor testa orice își doresc. Acest lucru presupune faptul că un banal pix găsit din întâmplare ar putea să-i rănească ușor sau o mobilă greșit prinsă ar putea să-i strivească dacă ar fi trasă spre ei. 
În plus, nu poate fi uitat nici faptul că micuții sunt deseori frustrați de faptul că nu sunt foarte stăpâni pe corpul lor, că adulții le interzic diferite lucruri de un milion de ori pe zi sau că sunt împiedicați să descopere unde duce un cablu, la ce folosește un cuțit sau ce gust are un creion. Din aceste cauze, și nu numai, adulții trebuie să ia măsurile necesare pentru a evita apariția accidentelor nedorite. 





 

1.2. Produse utile pentru menținerea siguranței bebelușului în casă

Pentru a evita incidentele, părinții trebuie să se înarmeze cu răbdare, dar și cu armele necesare, în acest sens fiind vorba de diferite produse utile. 
  • Apărătorile pentru prize sunt excelente pentru a împiedica un copil mic să-și introducă degetele sau un obiect ascuțit în interiorul lor;
  • Interfonul monitorizează optim totul, dar  nu trebuie lăsate la îndemâna celor mici cablurile;
  • Dispozitivul de protecție pentru blocarea accesului la ușile de mobilier, la frigider, congelator, mașină de spălat, cuptor cu microunde este foarte util. Părintele îl poate debloca ușor, prin apăsarea butonului;
  • Un rol important îl are și banda de protecție pentru muchiile și colțurile mobilierului, accesoriu care previne cu succes accidentele;
  • Poarta de siguranță de la capătul scărilor împiedică micuții să cadă;
  • Bariera de siguranță pentru pat se montează pentru a-i împiedica să cadă și să se lovească;
  • Protecția de ușă pentru degete previne prinderea mâinilor, dar și închiderea copiilor accidental, într-o cameră.
 

2. Cum protejezi copilul de accidentări în casă în funcție de cameră?

Cine vrea să știe exact ce trebuie să facă pentru a securiza casa trebuie să înțeleagă mediul din perspectiva bebelușului. Oare ce-l va tenta pe acesta și cum se pot identifica pericolele? În primul rând, adulții trebuie să coboare privirea și să considere pericole obiectele sau lucrurile care se află la o înălțime de circa 30-90 de cm, deoarece copilul pe acolo mișună. În al doilea, rând, trebuie să se gândească ce anume l-ar tenta pe acesta și nu pe el. 
Un cablu ar putea avea un gust delicios pentru un bebeluș, evident nu și pentru un adult. Lumânările parfumate de pe măsuță ar putea fi mișcate dacă micuțul o va împinge cu putere, produsele aprinse putând să ajungă pe covor și să pornească un incendiu. Exemplele pot continua la nesfârșit, așa că este nevoie de mare atenție pentru a reuși să se ia măsurile necesare pentru a menține siguranța maximă în jurul prichindeilor. 

2.1. Siguranța copilului în bucătărie

Bucătăria este un loc extrem de fascinant pentru copii, pentru că este o zonă care îi surprinde plăcut prin obiecte colorate, zgomote diverse și mirosuri plăcute. Aceste lucruri îi vor determina să experimenteze orice dacă li se permite. Una dintre regulile importante în bucătărie este de a urca totul cât mai sus, în așa fel încât să nu fie la îndemâna obiecte care ar putea să-i rănească într-un fel sau altul. Încuietorile și siguranțele speciale sunt perfecte pentru a securiza totul în jur. 
Masa din bucătărie ar putea părea lipsită de pericole, dar nu este deloc așa. Copilul curios poate să tragă fața de masă, poate o farfurie lăsată pe margine, cuțitul de pe tocător sau alte obiecte și electrocasnice folosite de părinți la prepararea hranei. Nu este nevoie decât de o fracțiune de secundă ca micuțul să facă ceva ce l-ar putea răni.
Frigiderul este un electrocasnic care va stârni interesul, cu siguranță, mai ales că bebelușul va observa că adulții îl tot deschid și închid, scoțând diverse lucruri. Ușa aparatului poate fi blocată cu un dispozitiv special, pentru a limita accesul. Nu trebuie uitați nici magneții de pe ușa frigiderului, care ar putea fi ingerați și ar putea duce la complicații chirurgicale. 
Gătirea alimentelor în bucătărie este interesantă și va captiva orice copil mic, așa că acesta  nu va pierde ocazia să se aplece din brațele mamei preocupate să amestece în oală. Stropii fierbinți ar putea să-l ardă, aburii la fel sau poate că un mâner îndreptat spre el ar putea fi considerat captivant, ceea ce ar putea să ducă la alte incidente. 
Aragazul și cuptorul au și ele nevoie de protecții speciale, care să împiedice copilul să aibă acces la butoane și să le declanșeze din greșeală sau din dorința de a se juca. Există în comerț produse speciale, cu rol de securizare a electrocasnicelor. Coșul de gunoi trebuie să aibă capacul pus deasupra și să fie inaccesibil pentru bebe, iar pungile de gunoi să nu fie la îndemână, pentru că oricând ar putea deveni o sursă de divertisment, ce s-ar putea solda cu asfixierea copilului. 

2.2. Siguranța copilului în camera de zi

Se spune că sufrageria este camera în care copilul este cel mai greu de securizat, pentru că adulții o folosesc intens și mută, fără să-și dea seama deseori, diferite obiecte care ar putea deveni periculoase. Pentru a oferi siguranța de care bebelusul are nevoie, trebuie să se aibă în vedere câteva detalii, cum ar fi:
  • prizele neutilizate au nevoie de capace de siguranță;
  • se vor ascunde cablurile ce traversează camera;
  • la dulapuri și mese se pun protecții pentru colțurile de mobilier, accesorii ușor de găsit în magazinele de specialitate;
  • bibelourile sau obiectele decorative nu se lasă la îndemână;
  • se pot folosi și blocatoare pentru ferestre, sertare și opritoare pentru uși, ce vor limita accesul în locurile în care copilul nu are voie;
  • măsuța de cafea nu trebuie să aibă față de masă, deoarece copilul va fi tentat să o tragă;
  • nu se lustruiește parchetul cu ceară, deoarece copilul s-ar putea ridica în picioare și ar putea aluneca;
  • mobilierul se ancorează foarte bine;
  • obiectele mici nu sunt lăsate la îndemână, nici telecomanda televizorului, telefonul mobil, scrumiera etc.



 

2.3. Siguranța copilului pe hol și scări

Zonele cele mai traversate din casă sunt holul și scările. Aceste spații trebuie securizate când în familie sosește un bebeluș, pentru că prezintă riscuri sporite de accidentare. Pentru a mări siguranța se vor lua în considerare următoarele măsuri:


  • se montează porți la capetele scărilor;
  • mocheta și covorul se vor fixa bine, fără să existe riscul să alunece;
  • cablurile se vor ridica sau se vor prinde în așa fel încât bebelușul să nu aibă acces la ele.
2.4. Siguranța copilului în camera sa

Camera copilului trebuie și ea adaptată permanent, în funcție de vârsta micuțului. Cu cât se mărește, cu atât acesta va petrece tot mai mult timp aici. Pentru securizarea zonei, de mare folos sunt următoarele soluții:
  • instalarea sistemului de monitorizare prin care adulții vor ști în timp real ce se întâmplă în camera micuțului;
  • pătuțul și salteaua trebuie să fie potrivite ca dimensiuni, fabricate din materiale ce nu conțin substanțe toxice, care să pună în pericol sănătatea;
  • panourile de protecție pentru copii împiedica accidentarea lor în timpul somnului sau în timpul activităților desfășurate aici;
 
  • pătuțul nu trebuie montat lângă perdele sau draperie, deoarece copilul ar putea trage de ele;
  • accesul la geamuri și la ușa balconului trebuie să fie interzis.  
 

3. Sfaturi utile pentru securitatea copilului în casă

Deși părinții ar putea crede că aceste măsuri menționate mai sus sunt suficiente pentru a garanta securitatea în locuință, adevărul este că întotdeauna imaginația celor mici ar putea să le joace feste. În plus, niciodată nu se poate crea o lume perfectă, lipsită de pericole, însă pot fi luate cât mai multe măsuri de siguranță, în așa fel încât alături de supravegherea permanentă a adulților copiii să nu aibă de suferit. 
 
Alte sfaturi utile pot fi consultate mai jos, după cum urmează:
  • podelele trebuie curățate permanent, deoarece copilul petrece mult timp pe jos (trebuie atenție sporită la alegerea detergenților folosiți, care nu trebuie să conțină substanțe toxice);
  • covoarele trebuie fixate de parchet cu ajutorul unor accesorii aderente ca bebelușii să nu alunece și să se lovească;
  • se va mătura frecvent pe jos, în așa fel încât să se îndepărteze posibile obiecte mici căzute (nasturi, baterii, monede, mărgele, bijuterii etc.);
  • plantele de apartament sunt frumoase, dar pot deveni periculoase pentru copiii care vor trage de ele sau le vor băga în gură;
  • animalele de companie trebuie deparazitate și vaccinate, iar bebe să nu aibă acces la litieră, vasele cu apă și mâncare;
  • produsele de îngrijire trebuie depozitate la înălțime, pe un sertar de sus;
  • lada cu jucării trebuie să fie din material moale și să nu aibă capac, pentru că bebe ar putea să-și prindă degetele în el;
  • cheile nu vor fi lăsate în uși;
  • medicamentele trebuie încuiate într-un dulăpior, la care nu va avea acces copilul;
  • masa de înfășat trebuie să fie dotată cu centură, să fie stabilă, permanent supravegheată atunci când este folosită. 

 

În concluzie, fără ca părinții să devină obsedați de ideea că ar putea cumva să cadă drobul de sare de pe sobă și să rănească bebelușii, siguranța celor mici trebuie să primeze, iar adulții trebuie să ia acele măsuri de siguranță menite să ofere posibilitatea copiilor de a explora lumea în care trăiesc și de a-și satisface toate curiozitățile vârstei. 
 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Suport clienti L-V: 08.30-17.00

0726 374 903 office@carboysafety.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!