
Nici nu realizezi cand a trecut deja un an, parca mai ieri cautai inca hainute de nou-nascut si te pregateai intens pentru cea mai frumoasa experienta din viata ta – aceea de parinte. Timpul a zburat si experientele noi s-au succedat intr-un ritm uluitor.
Acum insa e timpul sa te asiguri ca bebelusul exploreaza casa in siguranta - pentru ca bucataria, baia, camera lui si alte incaperi din casa pot sa fie pline de pericole pentru el ...
Trebuie sa privesti casa într-o lumină cu totul noua. Bebelușii și copiii mici sunt în mod natural curioși și va trebui sa iti evaluezi casa pentru a identifica posibilele pericole.
Cu o planificare atentă și puțin echipament, vei fi pregătit pentru momentul în care copilul tău este gata să exploreze.
Există sute de accesorii de protecție pentru copii pe piață, dar cel mai important dispozitiv de siguranță va fi întotdeauna supravegherea ta. Indiferent de cât de bine echipat ești, trebuie totuși să fii atent la posibilele pericole.
Odata ce incepe sa se miste singur, sa mearga de-a busilea sau sa faca primii pasi, un copil este din ce in ce mai dornic de autonomie. Fara sa stie inca, vrea sa cucereasca lumea, in felul lui inocent si plin de curiozitate. Si pentru asta are nevoie de ajutorul celor mari, dar are si nevoie sa descopere singur lucrurile din jurul sau. Pe masura ce creste, este tentat sa exploreze si sa experimenteze totul, insa este, in egala masura expus unor pericole din ce in ce mai mari, de la rasturnarea unor obiecte periculoase la inhalarea unor substante nocive sau la simpla alunecare pe o podea umeda. De aceea, trebuie sa fii tot timpul in preajma lui si sa-l ajuti sa exploreze lumea in siguranta pentru ca are nevoie de acest lucru.
Cum pot ajuta la prevenirea căderilor?
Căderile sunt cauze comune ale accidentelor la domiciliu. Odată ce bebelușul tău începe sa mearga de-a busilea , va trebui să iei măsuri de precauție suplimentare pentru a-ți păstra copilul în siguranță.
Folosește porți și uși de siguranță pentru a-ți ține copilul departe de încăperile interzise.
Nu lăsa niciodată lucruri întinse pe scări care ar putea determina pe cineva să se împiedice. Scările trebuie să fie întotdeauna bine iluminate și întreținute cu grijă.
Pune carpete anti-alunecare sub covoare și covorașe care nu au deja spate anti-alunecare.
Atașați dispozitive de protecție pentru colțuri și margini pe paturi joase, canapele din lemn, măsuțe de cafea și birouri. S-ar putea să nu prevină căderea, dar pot ajuta la reducerea unei răni .
Cum pot face ferestrele și balcoanele în siguranță?
Deschide întotdeauna ferestrele pe modul rabatabil. Monteaza blocatoare pentru ferestre pentru a împiedica copilul să le deschidă.
Ține ușile balconului încuiate în permanență. Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat într-un balcon.
Cum pot proteja manutele mici?
Merită să instalezi capace pentru prize. Acest lucru va ajuta să împiedice copilul să încerce să-și bage degetele mici în priză sau să pună în priză aparate sau dispozitive mobile care ar putea fi periculoase.
Atentie la lucrurile care ciupesc degetele, cum ar fi balamalele de pe uși. Achiziționarea de dispozitive de protecție pentru balamale și instalarea opritoarelor de ușă poate ajuta.
Păstrați pixuri, foarfece, mașini de tăiat unghii , deschizători de scrisori, capsatoare, agrafe de hârtie, cuțite și alte instrumente ascuțite în sertarele încuiate sau asigurate cu blocatoare pentru sertare.
Bucataria este un loc al tentatiilor pentru bebelusul tau
Bucataria este de obicei un loc in care se aduna intreaga familie, insa este si un loc plin de pericole pentru copilul mic (ustensile ascutite, aparatura electrica).
Ai grija ca firele de alimentare ale aparatelor sa nu atarne, tentandu-l pe cel mic sa traga de ele si pastrati cutitele in sertare. Totodata, trebuie sa te asiguri si ca sertarele nu pot fi deschise de catre copil, folosind sisteme de blocare a sertarelor.
Incuie substantele chimice de curatat si nu lasa scaune acolo unde ii pot ajuta pe copii sa ajunga in locuri periculoase.
Tine vasele de pe aragaz cu coada intoarsa spre perete, nu in exterior si achizitioneaza sisteme de siguranta „anti-copil” pentru frigider si dulapuri.
Monteaza piedici la frigider, congelator si toate dulapurile si sertarele la care ajunge copilul.
Baia
Si baia este o incapere cu risc foarte ridicat de accidente pentru copiii. Sub nici o forma nu trebuie lasat copilul nesupravegheat in baie.
Foloseste covoare antiderapante, pentru ca cel mic sa nu alunece si sa se loveasca.
Blocheaza capacul de la WC si asigura-te ca, in cazul in care se va urca pe acesta, cel mic nu ajunge la obiecte periculoase sau ferestre.
Nu monta incuietoare pe dinauntrul baii, deoarece bebelusul o poate actiona si poate ramane blocat, iar cu ajutorul unui opritor de usa evita ca acesta sa se inchida inauntru.
Depoziteaza medicamentele si produsele chimice intr-un dulap incuiat si care nu se afla la indemana celui mic.
Camera copilului
In camera lui, bebelusul ar trebui sa se simta cel mai bine. Chiar daca ai decorat-o frumos si ai dotat-o cu toate accesoriile de care are nevoie un copil mic, asigura-te ca totul prezinta siguranta maxima pentru copil.
Ai grija cum asezi patutul, astfel incat bebelusul sa nu se raneasca atunci cand cade in interiorul lui. Daca este un patut de lemn, protejeaza-l cu un aparator de patut in timpul cat copilul e treaz. De asemenea, ai grija la margini si la colturi, pentru ca bebelusul le va musca mereu. Foloseste protectii speciale din spuma pentru a-l proteja.
Nu plasa absolut nicio mobila in dreptul ferestrei, pentru ca exista un pericol real ca bebelusul sa se catere in acel loc, iar daca acest lucru este inevitabil, foloseste blocatoare pentru ferestre. Ai grija unde depozitezi produsele de ingrijire pentru bebelus. De preferat este un dulapior la care copilul sa nu aiba deloc acces, plasat undeva sus sau un loc care sa aiba incuietoare.
Lista poate, desigur, continua... Cu siguranta nu vei reusi niciodata sa il feresti pe bebelusul tau de absolut orice potential pericol si, de altfel, nici nu este indicat sa te comporti ca si cum l-ai inconjura in permanenta cu un zid de sticla, protector. Copilul trebuie sa experimenteze tot felul de lucruri, astfel incat sa poata distinge la un moment dat singur intre ceea ce este periculos si ceea ce este sigur.
Ceea ce poti si trebuie sa faci este sa te asiguri ca aceasta explorare continua a lumii din jur se face in siguranta, pas cu pas. Masurile pe care trebuie sa le iei in acest sens pot fi infinite. Important este insa ca de fiecare data sa ii si explici copilului ce anume este periculos si de ce.