Comandă telefonic 0726 374 903 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. carboysafety.ro
  2. Blog
  3. Protectii Copii
  4. Scaun auto copii – Asigura-ti corect copilul cand pornesti la drum
De | | Protectii Copii

Scaun auto copii – Asigura-ti corect copilul cand pornesti la drum

Tu când ți-ai rugat ultima oară prietenii, vecinii, frații sau surorile să își transporte copilașul într-ul scaun special?

Scaunele auto salveaza vieti!

La fiecare 8 minute un copil moare într-un accident rutier. Este o statistică dureroasa, iar dincolo de cifre sunt poveşti tragice. De ani de zile consecutiv, România ocupă primul loc în ceea ce privește numărul de decese în rândul copiilor pasageri. Chiar şi aşa, zi de zi pe şosele vedem părinţi care îşi pun copiii în pericol. Nu stau în scaunele speciale, nu au centuri de siguranţă sau sunt ţinuţi în braţe la volan.

Motivul pentru care copiii pot muri in accidente, chiar daca sunt transportati in scaune auto, tine in principal de instalarea defectuasa a acestora, lipsa fixarii corecte a centurilor sau folosirea de scaune necertificate (periculoase).

scaun copil accident

Iata statistica greselilor de utilizare:

86% din familii au pozitionat nou-născutul în mod incorect în scaun.
77% din parinti au instalat incorect scaunul.
Două din cinci scaune sunt montate sub un unghi de înclinare incorect.
1 din 3 scaune avea centurile lasate din fanta incorecta
Unul din 5 parinti foloseste un scaun necertificat.

Scaunul auto nu trebuie să lipsească din mașina niciunui părinte și trebuie să respecte toate criteriile de siguranță astfel încât copilul să fie în siguranță în timpul unei călătorii, fie ea chiar și până în parc.

Un scaun auto adecvat îl va ajuta pe cel mic să fie la adăpost indiferent de aglomerația din trafic, de mișcările mașinii pe un carosabil deficitar sau de alte riscuri care pot apărea inevitabil pe traseu. Scaunele auto pentru bebeluși sunt o investiție pe termen lung în securitatea și confortul celui mic pentru toate deplasările viitoare.

Informatii vitale legate de alegerea  scaunului auto:

  1. Scaunul auto trebuie sa fie potrivit varstei, inaltimii si greutatii copilului
  2. Scaunul auto trebuie sa fie PERFECT compatibil cu masina in care va fi utilizat
  3. Scaunul auto trebuie sa fi fost testat suplimentar la impact de una din origanizatiile independente: ADAC, Which, OAMTC, TCS, NHTSA,Plus, RACE.

Si inca ceva: copilul trebuie sa fie INTOTDEAUNA asigurat corect fie cu centurile proprii ale scaunului, fie cu centura de siguranta a masinii trecuta prin ghidajele corespunzatoare.

Pentru a avea certitudinea unei sigurante sporite in selectarea unui scaun auto este important sa luati in considerare urmatoarele teste:

test accident adac

Cu toate acestea, decizia de a achizitiona un scaun auto pentru copil nu trebuie luata doar pe baza testelor. Deosebit de importante sunt si urmatoarele considerente:
- usurinta de montare/demontare a scaunului auto in masina
- existenta elementelor de siguranta cum ar fi sistemul ajustabil integrat de protectie laterala in caz de impact, ce protejeaza capul, gatul si coloana vertebrala, existenta polistirenului expandat care absorbe energia in caz de impact lateral, protejand capul si trunchiul copilului etc.
- elementele de confort pentru copil. De preferat ar fi ca materialul scaunului sa fie moale si sa absoarba umezeala permitand circularea aerului. Important pentru somnul copiilor in masina sunt si pozitiile in care se poate inclina scaunul auto.
- modalitatea de prindere in masina. Scaunele care au sistemul isofix incorporat sau scaunele care se pot monta pe o baza isofix sunt mai sigure si mai usor de manevrat.

- Atunci când cumperi un scaun auto, cel mai bine este să încerci câteva modele în mașină înainte de a lua o decizie. Găsește un comerciant care este dispus să te ajute în acest sens. Întreabă dacă personalul a fost instruit în montarea scaunelor auto. Dacă nu te poți deplasa la un magazin fizic, unii producători de scaune auto au ghiduri online care arată în ce mașini se potrivesc scaunele lor.

- Verifică dacă mașina ta are conectori Isofix încorporați. Aceștia sunt concepuți pentru a facilita montarea scaunelor auto pentru bebeluși și copii. Majoritatea mașinilor moderne de familie sunt dotate cu aceste sisteme de fixare, care de obicei sunt „ascunse” în crăpăturile dintre capitonajul scaunelor auto.

- Alege întotdeauna un scaun auto care să corespundă înălțimii și greutății actuale a copilului. Nu înseamnă că trebuie să cumperi câte un scaun auto nou de fiecare dată când înălțimea sau greutatea copilului tău depășesc un anumit prag. Alege un scaun auto adaptabil, care să poată fi folosit până la vârste mai mari.

- Conform Asociației Americane de Pediatrie, un scaun auto care să poată fi așezat atât cu fața la sensul de mers, cât și cu spatele (rear-facing), reprezintă cea mai bună alegere. De altfel, recomandarea este ca părinții să folosească un scaun auto orientat cu spatele la sensul de mers până când copilul împlinește vârsta de 4 ani. Motivul? Când este așezat astfel, scaunul oferă mai multă protecție celui mic în cazul unui accident rutier, pentru că șansele de a se răni la mâini sau la picioare sunt mult mai mici.

- Nu cumpăra un scaun auto la mâna a doua. Acesta ar putea fi deteriorat în urmă unui accident și este posibil să nu aibă toate piesele, inclusiv instrucțiunile. De asemenea, este posibil să nu fie cel mai sigur și mai ușor de utilizat model și, în plus, s-ar putea să nu se potrivească bine mașinii tale!

i-Size: noul standard european pentru siguranta copiilor in autovehicul

i-Size ECE R129 este noua normativa aplicabila scaunelor auto pentru copii, implementata in iulie, 2013, cu scopul de a imbunatati nivelul de siguranta si protectie pentru copii care calatoresc in atutovehicul.

scaun auto i-size

Conform acestei normative, copilul va putea fi pozitionat intr-un astfel de scaun auto din momentul in care inaltimea sa a ajuns la 67 cm (6 luni) si pana la 105 cm (aproximativ 4 ani). Este obligatorie pozitionarea copilului in scaunul auto in sensul invers directiei de mers pana la o inaltime de 84 cm, respectiv 15 luni.

Acest tip de instalare a scaunului auto este obligatoriu pana la varsta de minimum 15 luni, evitandu-se astfel expunerea copilului unor potentiale si inutile raniri sau traume ale gatului si capului acestuia.
O varietate larga de studii in domeniu scot in evidenta faptul ca, dupa varsta de 15 luni, capul si gatul copilului pot suporta o forta generata de un impact frontal.

Care sunt schimbarile cheie referitoare la testarile acestui tip de scaun auto?

In timpul fazei de omologare, scaunul auto este testat si impotriva impactului lateral, nu numai frontal.

Care scaun auto e mai sigur- cel in Isofix sau cel in centuri, raspunsul e simplu: cel mai sigur e un scaun auto TESTAT suplimentar la impact!

Scaun Isofix - De ce se utilizeaza sistemul isofix?

Acest sistem reduce riscul unei instalari incorecte si garanteaza mult mai multa siguranta si simplitate in montarea/demontarea scaunului auto. Cu doar 3 click-uri scaunul se instaleaza in masina in mod adecvat: sigur, usor si rapid.

Cum gasesc Isofix-ul la masina mea?

Pentru a afla daca masina ta are sau nu Isofix, verifica bancheta din spate, la imbinarea dintre spatar si sezut si vezi daca exista niste marcaje numite Isofix, sau verifica manualul autovehiculului. Daca Isofixul nu e clar marcat, incearca sa introduce mana intre spatarul banchetei din spate si setutul acesteia si sa vezi daca gasesti niste cleme (in dreptul locurilor laterale ale banchetei din spate la cele mai mult dintre masini).

 

isofix in masina

In cazul in care doresti neaparat un scaun auto cu prindere in Isofix, iar masina ta nu are o astfel de dotare din fabrica, recomandarea noastra este sa te adresezi unui service auto de marca de unde sa achizitionezi un kit isofix original pe care service-ul respectiv sa ti-l instaleze pe masina.

Scoica este denumirea populara folosita de parinti pentru scaunul auto destinat nou-nascutului.

Bebelusii mici, care pot sta in siguranta in pozitie semi-inclinata, trebuie transportati in mod OBLIGATORIU in pozitie orientata cu spatele la sensul de mers, asa numita pozitie „rear facing”. Asta inseamna ca scoicile se monteaza OBLIGATORIU numai cu spatele la sensul de mers. Unghiul de montaj al scoicii trebuie sa fie intre 30 si 45 de grade, acesta variind in functie de model si fiind de regula specificat in manualul de utilizare al scaunului auto respectiv si verificat de specialistii Centrelor Siguranta Auto Copii.

scoica auto bebe

Scaunele auto 6 luni-4 ani reprezinta categoria cea mai „vanata”de catre parinti, fiind totodata si categoria de scaune in care s-a investit cel mai mult in ultimii ani din punct de vedere al tehnologiei, designului, cat mai ales a marketingului.

Scaunele auto evolutive sunt o alegere facuta de foarte multi parinti din consideretnte atat practice, cat si de buget.

Desi omologate si aprobate in teorie de la nastere pana la 12 ani (mai precis de la 0 la 36 kg), recomandarea noastra este ca acest tip de scaune sa fie alese dupa ce bebelusul a atins limita maxima pana la care scoica a fost omologata (13 kg dupa omologarea R44.04 sau 76 cm dupa omologarea i-size R129).

Acest tip de scaune prezinta avantajul instalarii atat cu spatele la sensul de mers (pana in jurul varstei de 4 ani- 18 kg), cat si cu fata catre sensul de mers (pana la 36 kg).

Iti dorim sa devii parinte responsabil, sa te informezi, sa achizitionezi si sa folosesti corect un scaun auto certificat si testat, sa conduceti prudent si sa nu uitati niciodata: Siguranta Auto a Copilului NU este optionala!

Când vine vorba de siguranţa copilului tău, ştii prea bine că nu există răspuns la întrebarea “Ce preţ are?”.

 

Abonați-vă la newsletter. Gratuit.

Fiți la curent cu noutățile Car-Boy Kidland!

SURSE

QBEBE

SIGURANTA AUTO COPII.RO

Adaugă comentariul tău

Partenerii noștri din retail și din online

okaziiokazii
Abonați-vă la știrile noastre dacă vreți să fiți la curent
cu ultimele detalii despre produsele Car-Boy Kidland!
Termeni și condițiiPolitică CookiesConfidențialitate GDPR
Copyright 2023 Protectii pentru copii si sisteme de siguranta - Carboysafety.ro. Toate drepturile rezervate.