Comandă telefonic 0726 374 903 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. carboysafety.ro
  2. Blog
  3. Protectii Copii
  4. Prim ajutor bebelusi - Cum prevenim accidentele casnice ale copiilor?
De | | Protectii Copii

Prim ajutor bebelusi - Cum prevenim accidentele casnice ale copiilor?

Manevrele de prim ajutor pentru un nou-născut sau sugar sunt diferite fața de cele pentru un adult.

primul ajutor la bebelusi

Accidentele ce au loc in interiorul locuintei sunt evenimente cu impact semnificativ in viata copilului, dar si a familei. Fiecare etapa de dezvoltare a copilului prezinta riscuri specifice. Este necesara o supraveghere activa, in care sa evaluam permanent siguranta copilului raportata la locul in care se afla, ceea ce face si sa le prevenim in masura in care putem prin aplicarea unor masuri de siguranta.

Caderile

loviturile la cap la copii

Caderile sunt printre cele mai frecvente accidente ce pot sa apara, in special in randul copiilor de varsta mica. Aparitia caderilor este favorizata de mersul in curs de formare, curiozitatea copilului si uneori, lipsa de supraveghere.

Copiii cu varsta mai mica de 1 an pot sa cada din pat, din carucior, din bratele apartinatorilor, de pe masa de infasat, iar cei mai mari in timp ce se joaca, alearga, urca si coboara scarile sau se catara.

Cum putem preveni caderile copiilor?

… din pat

… de pe masa de infasat

… din brate

… prin impiedicare/alunecare

… din carucior, leagan, sisteme de transport

… pe scari

… pe fereastra sau balcon

blocatoare ferestre

 de pe piese de mobilier

Intoxicatiile

In primii ani, din curiozitate, copiii pot ingera accidental medicamente, detergenti, insecticide sau alte substante toxice.

Cum putem preveni intoxicatile?

 

blocatoarer usi

 

Inainte de administrarea unei medicament se verifica prescriptia medicala pentru a da:

In cazul in care tratamentul este administrat de mai multe persoane (mama, tata, bunici) este bine sa existe o buna comunicare intre acestia, pentru a evita administrarea de doze multiple sau neadministrarea medicamentului.

Arsurile

Pielea unui copil este foarte sensibila. Este suficienta o expunere de numai 3 secunde in apa ce masoara 60 °C pentru a se produce o arsura.

Cum putem preveni arsurile la copii?

 

grilaj aragaz

 

SUFOCARE - COPII NOU-NĂSCUȚI ȘI SUGARI (SUB UN AN)

Copiii se pot îneca cu mâncare, lichide și chiar jucării. Sub nicio forma nu țineți copilul de picioare și cu capul în jos. Nu încercați nici să scoateți obiectul cu degetul, e posibil să îl blocați mai adânc în jos pe căile respiratorii. Dacă sugarul respiră, dar este inconștient, este foarte importantă așezarea lui în poziția laterală de siguranță pentru a evita înecarea acestuia cu propria vomă și pentru a menține căile aeriene deschise, până la sosirea ambulanței.

În cazul în care este conștient, dar nu mai poate respira, se face vânăt la față și nu mai poate nici vorbi, trebuie intervenit imediat: Manevrele de prim ajutor pentru un nou-născut sau sugar sunt diferite față de cele pentru un adult, deoarece și corpul acestora este diferit. E important să nu ne panicăm și să efectuăm cât mai corect aceste manevre până la sosirea ambulanței. Dacă sunt doi adulți lângă copil, unul dintre ei efectuează manevrele de prim ajutor, iar celalalt ascultă indicațiile primite de la operatorul 112.

MANEVRE DE PRIM AJUTOR Așezați copilul cu fața în jos peste antebraț, susținându-i capul prin fixarea bărbiei. Sprijiniți-vă antebrațul pe coapsă și aplicații 5 lovituri pe spatele copilului, între omoplați, cu podul palmei celeilalte mâini. Dacă corpul străin nu a fost eliminat, întoarceți copilul cu fața în sus și apăsăți de 5 ori cutia toracică la o adâncime de 1-2 cm, folosind degetul arătător și mijlociu, la un lat de deget sub o linie imaginară ce unește mameloanele.

prim ajutor asfixiere

 

Asigurați-vă că, după fiecare împingere, sternul copilului revine la forma inițială, fără să luați degetele. Verificați permanent gura copilului. Dacă sugarul nu respiră după 3 cicluri, chemați ambulanța! Nu faceți niciodată compresiuni abdominale unui sugar, deoarece îi puteți provoca leziuni grave ale organelor interne!

 

sufocarea copilului

SUFOCARE - COPII PESTE UN AN ȘI ADULȚI

Persoanelor cu vârsta de peste un an li se poate aplica manevra Heimlich în caz de sufocare. Dacă persoana poate vorbi, înseamnă că are căile aeriene doar parțial blocate. Primul pas este să îi cereți să încerce să tușească pentru a-și elibera singură căile respiratorii. Dacă nu reușește să scuipe obiectul, este necesar să începeți să efectuați manevra Heimlich până la sosirea echipajului medical.

 În cazul în care manevra nu dă rezultate după 5-6 compresiuni abdominale, iar persoana își pierde conștiența, așezați-o pe un plan drept și începeți resuscitarea. Dacă nu ați fost instruit în aceste sens și nu este nimeni în apropiere ca să o efectueze, așteaptați până ce sosește echipajul medical.

 Resuscitarea este o combinație de compresii toracice și respirație gură la gură. Compresiile cardiace furnizează inimii și creierului o cantitate foarte mică, dar vitală, de sânge. Respirația gură la gură alimentează cu oxigen circulația sanguină.

 Dacă persoana respiră, dar este inconștientă, trebuie așezată în poziția laterală de siguranță pentru a evita înecarea cu propria vomă, menținând drenajul liber al secreţiilor din cavitatea bucală și căile aeriene deschise, până la sosirea ambulanței.

 Puteți viziona gratuit videoclipuri cu manevre de prim-ajutor pe contul de Youtube al Ministerulului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă - Manual Video de Prim Ajutor.

sufocarea la copii

Cum putem preveni asfixia?

Inecul

Desi baia copilului este un moment de placere si de relaxare, necesita atentie si prudenta. Cantitatea de apa din cada poate deveni periculoasa daca ea poate sa acopere nasul si gura copilului.

Un eveniment neplăcut, care poate să apară în timpul alăptatului, este ca bebelușul să se înece cu laptele mamei. Acest lucru se întâmplă când trage mai mult lapte în gură decât poate înghiți. Excesul de lapte poate aluneca pe căile aeriene și blochează trecerea aerului, ceea ce îl face pe mititel să se înece. 

 

copilul se ineaca la baie

Cum prevenim inecul?

- În timp ce alăptezi la unul din sâni, presează-l ușor pe celălalt și lasă laptele să curgă de-a lungul coastelor și numără până la cinci. Repetă acest lucru de câteva ori; această presiune însoțită de numărătoare va da un semnal în corp să încetinească acumularea de lapte în sân.
- Hrănește-l pe cel mic la un singur sân până ce acesta este golit complet. Astfel, se va simți sătul și se va opri din mâncat. Poți încerca să-l hrănești pe parcursul zilei la același sân, în mai multe reprize. Acest lucru va reduce fluxul de lapte la celălalt sân, astfel că îl poți muta în siguranță pe bebeluș la sânul respectiv, în repriza următoare de alăptare.
- Ai grijă ca bebelușul să sugă corect, cu gura închisă total și cu mamelonul așezat cum trebuie în interiorul cavității bucale. În acest fel, laptele ar trebui să alunece direct pe gât; în caz contrar, el se poate acumula în gură, determinând la un moment dat înecarea. Când suge corect, bebelușul se descurcă mai bine, chiar dacă fluxul laptelui este ceva mai mare
- Poți adopta o poziție ridicată de alăptare, pentru că laptele trebuie să depășească bariera gravitațională, și astfel nu se mai acumulează așa mult, nici expulzarea lui nu este așa puternică. Poți sta, de asemenea, pe spate când alăptezi, cu bebelușul așezat pe piept, cu fața spre sâni și cu burtica atingând corpul mamei. Și în acest caz laptele ia un traseu antigravitațional, astfel că fluxul său se reduce. Totuși, nu este o poziție indicată prea frecvent, pentru că poate determina blocarea canalelor de lapte.

- Poziția de fotbal este, de asemenea, o bună poziție de alăptare, pentru a preveni înecatul bebelușului. Se așază o pernă sub capul bebelușului, iar pe acesta îl țineți sub braț, ridicându-l până la nivelul sânului. Această poziție îmbunătățește evacuarea laptelui și din glandele mamare laterale. - Evitați stimularea sânilor prin pompare, jet de apă la nivelul lor, în timpul dușului, folosirea de sutiene sau bustiere.
 - Dacă sânul cu exces de lapte este afectat, poți stoarce o cantitate de lapte, apoi aplica o compresă rece, până se calmează senzația neplăcută. Aplicarea unor comprese cu apă rece pe sâni reduce producția de lapte.

Concluzii

Uneori, accidentele nu pot fi evitate, dar prin incercarea de a le preveni, putem reduce numarul si gravitatea acestora. In cazul in care se petrece un accident, ramaneti calmi si chemati ajutor.

Un copil reprezintă cea mai mare responsabilitate pe care o poate avea un părinte!

 

Abonați-vă la newsletter. Gratuit.

Fiți la curent cu noutățile Car-Boy Kidland!

SURSE

Draga Mama - Un Blog pentru mame

QBEBE.RO

British Columbia

Medicover

Produse recomandate


Adaugă comentariul tău

Partenerii noștri din retail și din online

okaziiokazii
Abonați-vă la știrile noastre dacă vreți să fiți la curent
cu ultimele detalii despre produsele Car-Boy Kidland!
Termeni și condițiiPolitică CookiesConfidențialitate GDPR
Copyright 2023 Protectii pentru copii si sisteme de siguranta - Carboysafety.ro. Toate drepturile rezervate.