Accidentele ce au loc in interiorul locuintei sunt evenimente cu impact semnificativ in viata copilului, dar si a familei. Fiecare etapa de dezvoltare a copilului prezinta riscuri specifice. Este necesara o supraveghere activa, in care sa evaluam permanent siguranta copilului raportata la locul in care se afla, ceea ce face si sa le prevenim in masura in care putem prin aplicarea unor masuri de siguranta.
Caderile
Caderile sunt printre cele mai frecvente accidente ce pot sa apara, in special in randul copiilor de varsta mica. Aparitia caderilor este favorizata de mersul in curs de formare, curiozitatea copilului si uneori, lipsa de supraveghere.
Copiii cu varsta mai mica de 1 an pot sa cada din pat, din carucior, din bratele apartinatorilor, de pe masa de infasat, iar cei mai mari in timp ce se joaca, alearga, urca si coboara scarile sau se catara.
Cum putem preveni caderile copiilor?
… din pat
- ne asiguram ca patul copilului este plasat intr-o zona sigura
- incurajam copilul sa doarma in patul lui, adecvat varstei, utilizam protectiile laterale pentru pat si din motive de siguranta evitam sa il culcam in acelasi pat cu adultii
- pentru a fi aproape de copil putem aseza patutul acestuia langa patul parintilor
- folosim bariere laterale pentru patut
… de pe masa de infasat
- nu il lasam nesupravegheat pe masa de infasat;
- pregatim tot ce avem nevoie pentru a schimba copilul inainte de a-l aduce pe masa de infasat
- daca suntem nevoiti sa ne indepartam de masa, chiar si pentru o secunda, luam copilul in brate
… din brate
- atunci cand tinem un copil in brate evitam sa avem o mana ocupata cu un alt obiect precum telefon, cana cu lichid fierbinte;
- suntem atenti atunci cand urcam si coboram scarile
- daca o alta persoana (copil mai mare sau varstnic) doreste sa il tina in brate il rugam sa ia loc mai intai, apoi asezam copilul in brate, cu grija, dar ramanem in imediata apropiere a copilului;
… prin impiedicare/alunecare
- il sustinem si il supraveghem atunci cand invata sa mearga
- strangem jucariile aflate pe podea dupa ce copilul s-a jucat cu ele
- verificam daca podeaua este uda si o mentinem uscata
… din carucior, leagan, sisteme de transport
- folosim centurile de siguranta
- folosim scaune auto copii testate si omologate
- folosim carucioare copii stabile si testate
… pe scari
- il invatam sa urce si sa coboare scarile cu rabdare si atentie, tinandu-l de mana
- putem monta o poarta de siguranta in capatul scarilor pentru limitarea accesului;
- putem aplica o banda antiderapare pe scari care sa impiedice copilul sa alunece si sa cada
… pe fereastra sau balcon
- nu lasam copilul nesupravegheat in apropierea ferestrelor sau pe balcon
- evitam plasarea de obiecte in apropierea ferestrei sau pe balcon pe care copilul se poate urca
- blocam deschiderea ferestrelor/usilor printr-un sistem de siguranta sau prin blocatoare de ferestre
… de pe piese de mobilier
- montarea corecta a mobilerului si fixarea in perete ori de cate ori este posibil si utilizarea unui set de fixare anti-inclinare
- blocarea sertarelor, a usilor pe care un copil le poate deschide si le poate folosi ca “trepte” pentru a se catara mai sus cu ajutorul opritoarelor de sertare si usi
- evitam plasarea obiectelor de interes (jucarii, telecomanda) pe rafturile de sus, deoarece copilul se poate urca pe mobila in dorinta de a ajunge la ele
- asezam obiectele grele in sertarele de jos
- fixam televizorul cu ajutorul unui suport anti-inclinare si nu lasam la indemana copilului cabluri de care poate sa traga sau de care se poate impiedica.
Intoxicatiile
In primii ani, din curiozitate, copiii pot ingera accidental medicamente, detergenti, insecticide sau alte substante toxice.
Cum putem preveni intoxicatile?
- supraveghem copilul
- depozitam medicamentele, produsele de curatenie, de infrumusetare in dulapuri la care nu poate ajunge, de preferat incuiate, iar dupa folosire nu le lasam la indemana acestora;
- pastram substantele chimice in ambalajul original si etichetat
- nu lasam bateriile la indemana copiilor si ne asiguram ca jucariile care functioneaza pe baza de baterii nu permit accesul copilul la compartimentul in care acestea se afla; ingestia unei baterii reprezinta o urgenta medicala din cauza efectelor grave pe care le poate produce in organism;
- ne asiguram ca jucariile si veséla sunt fabricate din materiale non-toxice
- nu lasam la indemana copiilor plante de apartament intrucat unele pot avea fructe sau frunze toxice
- atunci cand administram medicamente, desi unele pot avea un gust placut, evitam formarea unei asocieri intre medicamente si dulciuri. Putem spune de exemplu ca “siropul este bun pentru ca te ajuta sa te vindeci”, in loc de “siropul este dulce si are un gust bun”.
- utilizam blocatoare pentru sertare pentru a impiedica accesul celor mici la medicamente sau substante periculoase
Inainte de administrarea unei medicament se verifica prescriptia medicala pentru a da:
- cui trebuie (aplicabil in cazul fratilor bolnavi ce primesc medicamente diferite)
- ce trebuie (medicamentul corect)
- cat trebuie (doza corecta)
- cum trebuie (respectand calea de administrare recomandata: de exemplu pe cale orala sau in aerosoli etc)
- cand trebuie (la intervalele orare recomandate)
In cazul in care tratamentul este administrat de mai multe persoane (mama, tata, bunici) este bine sa existe o buna comunicare intre acestia, pentru a evita administrarea de doze multiple sau neadministrarea medicamentului.
Arsurile
Pielea unui copil este foarte sensibila. Este suficienta o expunere de numai 3 secunde in apa ce masoara 60 °C pentru a se produce o arsura.
Cum putem preveni arsurile la copii?
- inainte de hranirea copilului verificam ca laptele/alimentele sa nu fie fierbinti
- nu tinem in mana lichide/alimente fierbinti in apropierea copiilor
- nu lasam copilul singur in bucatarie;
- ii explicam ce riscuri exista in apropierea aragazului/cuptorului
- nu lasam in apropierea copilului chibrituri, brichete, electrocasnice fierbinti, recipiente cu continut fierbinte si evitam apropierea lui de surse de incalzire (sobe, calorifere, resouri)
- montam sigurante pentru a impiedica accesul copiilor la aragaz, cuptor,
- vasele folosite la gatit se pun pe ochiul aragazului situat spre perete, iar manerul tigailor nu se pozitioneaza in fata;
- evitam folosirea fetelor de masa si asezarea recipientelor cu continut fierbinte spre marginea mesei
- evitam expunerea copilului la fumatul pasiv si apropierea de tigareta aprinsa;
- verificam temperatura apei cu un termometru infrarosu inainte de a face baie copilului, temperatura optima fiind in jur de 37°C
- utilizam protectii pentru prize si grilaje de protectie pentru plita aragazului
SUFOCARE - COPII NOU-NĂSCUȚI ȘI SUGARI (SUB UN AN)
Copiii se pot îneca cu mâncare, lichide și chiar jucării. Sub nicio forma nu țineți copilul de picioare și cu capul în jos. Nu încercați nici să scoateți obiectul cu degetul, e posibil să îl blocați mai adânc în jos pe căile respiratorii. Dacă sugarul respiră, dar este inconștient, este foarte importantă așezarea lui în poziția laterală de siguranță pentru a evita înecarea acestuia cu propria vomă și pentru a menține căile aeriene deschise, până la sosirea ambulanței.
În cazul în care este conștient, dar nu mai poate respira, se face vânăt la față și nu mai poate nici vorbi, trebuie intervenit imediat: Manevrele de prim ajutor pentru un nou-născut sau sugar sunt diferite față de cele pentru un adult, deoarece și corpul acestora este diferit. E important să nu ne panicăm și să efectuăm cât mai corect aceste manevre până la sosirea ambulanței. Dacă sunt doi adulți lângă copil, unul dintre ei efectuează manevrele de prim ajutor, iar celalalt ascultă indicațiile primite de la operatorul 112.
MANEVRE DE PRIM AJUTOR Așezați copilul cu fața în jos peste antebraț, susținându-i capul prin fixarea bărbiei. Sprijiniți-vă antebrațul pe coapsă și aplicații 5 lovituri pe spatele copilului, între omoplați, cu podul palmei celeilalte mâini. Dacă corpul străin nu a fost eliminat, întoarceți copilul cu fața în sus și apăsăți de 5 ori cutia toracică la o adâncime de 1-2 cm, folosind degetul arătător și mijlociu, la un lat de deget sub o linie imaginară ce unește mameloanele.
Asigurați-vă că, după fiecare împingere, sternul copilului revine la forma inițială, fără să luați degetele. Verificați permanent gura copilului. Dacă sugarul nu respiră după 3 cicluri, chemați ambulanța! Nu faceți niciodată compresiuni abdominale unui sugar, deoarece îi puteți provoca leziuni grave ale organelor interne!
SUFOCARE - COPII PESTE UN AN ȘI ADULȚI
Persoanelor cu vârsta de peste un an li se poate aplica manevra Heimlich în caz de sufocare. Dacă persoana poate vorbi, înseamnă că are căile aeriene doar parțial blocate. Primul pas este să îi cereți să încerce să tușească pentru a-și elibera singură căile respiratorii. Dacă nu reușește să scuipe obiectul, este necesar să începeți să efectuați manevra Heimlich până la sosirea echipajului medical.
În cazul în care manevra nu dă rezultate după 5-6 compresiuni abdominale, iar persoana își pierde conștiența, așezați-o pe un plan drept și începeți resuscitarea. Dacă nu ați fost instruit în aceste sens și nu este nimeni în apropiere ca să o efectueze, așteaptați până ce sosește echipajul medical.
Resuscitarea este o combinație de compresii toracice și respirație gură la gură. Compresiile cardiace furnizează inimii și creierului o cantitate foarte mică, dar vitală, de sânge. Respirația gură la gură alimentează cu oxigen circulația sanguină.
Dacă persoana respiră, dar este inconștientă, trebuie așezată în poziția laterală de siguranță pentru a evita înecarea cu propria vomă, menținând drenajul liber al secreţiilor din cavitatea bucală și căile aeriene deschise, până la sosirea ambulanței.
Puteți viziona gratuit videoclipuri cu manevre de prim-ajutor pe contul de Youtube al Ministerulului Afacerilor Interne, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă - Manual Video de Prim Ajutor.
Cum putem preveni asfixia?
- prin alegerea unor jucarii adecvate varstei copilului si evitarea celor cu parti mici, detasabile
- nu lasam la indemana copilului obiecte sau alimente de mici dimensiuni, pungi de plastic
- cordoanele draperiilor si snururile jaluzelelor sa fie scurte, iar copilul sa nu aiba acces la ele
- piesele de mobilier extensibile/rabatabile trebuie sa fie corect montate/depozitate, iar copilul supravegheat atunci cand se afla in apropierea lor
- ii explicam ca nu este bine sa se joace sau sa alerge in timp ce are in gura mancare, bomboane, guma de mestecat
- Academia Americana de Pediatrie recomanda in cazul sugarilor (copii cu varsta sub 1 an) sa doarma pe spate, pe o suprafata ferma, fara a avea in apropiere obiecte precum perne, jucarii, pilota sau asternuturi largi ce pot obstructiona nasul si gura. Se poate oferi
- pentru a le asigura confortul termic in timpul somnului se prefera folosirea hainelor de dormit in locul paturilor.
Inecul
Desi baia copilului este un moment de placere si de relaxare, necesita atentie si prudenta. Cantitatea de apa din cada poate deveni periculoasa daca ea poate sa acopere nasul si gura copilului.
Un eveniment neplăcut, care poate să apară în timpul alăptatului, este ca bebelușul să se înece cu laptele mamei. Acest lucru se întâmplă când trage mai mult lapte în gură decât poate înghiți. Excesul de lapte poate aluneca pe căile aeriene și blochează trecerea aerului, ceea ce îl face pe mititel să se înece.
Cum prevenim inecul?
- supraveghem copilul si nu il lasam singur in baie
- pregatim ceea ce avem nevoie inainte de a incepe baia(sapun, sampon, prosop etc)
- nu ne indepartam de cada pentru a raspunde la telefon sau pentru a deschide usa
- Sunt câteva metode prin care poți controla problema excesului de lapte și preveni înecatul bebelușului:
- În timp ce alăptezi la unul din sâni, presează-l ușor pe celălalt și lasă laptele să curgă de-a lungul coastelor și numără până la cinci. Repetă acest lucru de câteva ori; această presiune însoțită de numărătoare va da un semnal în corp să încetinească acumularea de lapte în sân.
- Hrănește-l pe cel mic la un singur sân până ce acesta este golit complet. Astfel, se va simți sătul și se va opri din mâncat. Poți încerca să-l hrănești pe parcursul zilei la același sân, în mai multe reprize. Acest lucru va reduce fluxul de lapte la celălalt sân, astfel că îl poți muta în siguranță pe bebeluș la sânul respectiv, în repriza următoare de alăptare.
- Ai grijă ca bebelușul să sugă corect, cu gura închisă total și cu mamelonul așezat cum trebuie în interiorul cavității bucale. În acest fel, laptele ar trebui să alunece direct pe gât; în caz contrar, el se poate acumula în gură, determinând la un moment dat înecarea. Când suge corect, bebelușul se descurcă mai bine, chiar dacă fluxul laptelui este ceva mai mare
- Poți adopta o poziție ridicată de alăptare, pentru că laptele trebuie să depășească bariera gravitațională, și astfel nu se mai acumulează așa mult, nici expulzarea lui nu este așa puternică. Poți sta, de asemenea, pe spate când alăptezi, cu bebelușul așezat pe piept, cu fața spre sâni și cu burtica atingând corpul mamei. Și în acest caz laptele ia un traseu antigravitațional, astfel că fluxul său se reduce. Totuși, nu este o poziție indicată prea frecvent, pentru că poate determina blocarea canalelor de lapte.
- Poziția de fotbal este, de asemenea, o bună poziție de alăptare, pentru a preveni înecatul bebelușului. Se așază o pernă sub capul bebelușului, iar pe acesta îl țineți sub braț, ridicându-l până la nivelul sânului. Această poziție îmbunătățește evacuarea laptelui și din glandele mamare laterale. - Evitați stimularea sânilor prin pompare, jet de apă la nivelul lor, în timpul dușului, folosirea de sutiene sau bustiere.
- Dacă sânul cu exces de lapte este afectat, poți stoarce o cantitate de lapte, apoi aplica o compresă rece, până se calmează senzația neplăcută. Aplicarea unor comprese cu apă rece pe sâni reduce producția de lapte.
Concluzii
- Un copil va fi supravegheat intotdeauna de un adult
- Evitati sa lasati copilul in grija unui alt copil, chiar daca este fratele sau sora mai mare
- Pe masura ce copilul creste incercati sa vedeti cum arata casa prin ochii lui. Coborati la inaltimea unui copil si mergand observati posibilele pericole din jurul sau, si luati masuri pentru prevenirea accidentelor.
- Oferiti explicatii adaptate varstei celui mic.
- Folositi un ton calm.
- Daca utilizati expresia “nu ai voie”, adaugati o explicatie simpla, sincera si care sa il faca pe cel mic sa inteleaga consecintele sau urmarile faptelor sale.
- Invatati-l ce poate sa faca pentru a evita pericolele
Uneori, accidentele nu pot fi evitate, dar prin incercarea de a le preveni, putem reduce numarul si gravitatea acestora. In cazul in care se petrece un accident, ramaneti calmi si chemati ajutor.
Un copil reprezintă cea mai mare responsabilitate pe care o poate avea un părinte!